https://wmn.hu/szuper-wmn/47726–korulbelul-18-millio-embert-erint-a-fogyatekossag-mint-elethelyzet–suranyi-judit-a-szuperwmn-civil-dij-jeloltje

 

Surányi Judit szociológus, kulturális antropológus, dokumentumfilmes és addiktológiai konzultáns projektünk főszervezője és közösségszervezője. Eddigi szerteágazó munkáiban a közös nevező mindig egy élhető Budapest viziója volt, ahol a lakosok egymásra figyelve, egymással kommunnikálva tehetik lokális életüket egészebbé és boldogabbá, mely visszahat környezetükre, így gazdaságilag is aktívabbá  és prosperálóbbá  téve a várost melyben élnek.  Ez a felfogás külföldi tanulmányutak során vált meggyőződésévé. Aktivistaként találta ki és szervezte meg az első Critical Mass felvonulást, melyet akkor még OFF-Pedálszemlének neveztek. Közösségszervezőként vonta be a Critical Mass későbbi szervezőit és társszervezeteit, akik 2013-ig a legnagyobb magyarországi civil megmozdulást tudhatják magukénak. Főszervezője volt az OFF- Open Fim Festiválank, mely mindenki számára nyitott fórumot biztosított fimjei bemutatására és rangos szakmai zsűri előtti eszmecserékre. Később a Kultiplex Kulturális Központ közösségi program igazgatójaként számos különböző társadalmi csoportnak biztosított találkozási helyet projektek beindítására és működtetésére. Később a módosult tudatállapotok tanulmányozása során drog szakértői munkákat vállalt, ahol az érinett csoportok (függők/hozzátartozóik, illetve potenciális veszélyeztetettek (középiskolások) és tanáraik, szüleik között tabumentes beszélgetéseket generál, szakértőként moderál és terjeszti az egymásra figyelés kommunikációjának kulturáját.

2014 nyarán találkozott Kiss Csabával, a Rehab Critical Mass gondolatának és missziójának kitalálójával. Azóta aktivistaként dolgozik az RCM csapatban, a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések, problémák láthatóvá tételén és az ezek alapján kidolgozott megoldási javaslatok érvényre juttatása a közösségi politikákban, a fogyatékossággal élők aktív bevonásával közös megoldásokat dolgozzanak ki és juttassanak érvényre a közösségi politikában.