2016. május 29. Harmadik Rehab Critical Mass felvonulás, Paralimpiai Bizottság támogatásával és együttműködés a Budapest Fővárossal, 12 paralimpikon, és 26 civilszervezet aktív jelenlétével, 15 fős önkéntes szervezői bázissal 0km kőtől az Erzsébet térre. Tilla, Anna és a Barbies, Fábián Juli

 

 

 

Felvonulás a fogyatékossággal élők életminőségének javításáért!

 

3.Rehab Critical Mass – „Képes Vagyok!”

 

Május 29. vasárnap Clark Ádám tér.

 

Immár harmadik alkalommal tartjuk meg a fogyatékossággal élők – mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek -, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik a Rehab Critical Mass felvonulást. Az esemény célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Május 29-én vasárnap 13 órakor gyülekezünk a Clark Ádám téren és 14 órakor a Lánchídon keresztül vonulunk az Erzsébet térre, ahol koncertek, kulturális- és családi programok várják őket. Fellép – többek között – a Republic, Pásztor Anna, Kovács Patrícia, Barabás Lőrinc, a Szilvási Gipsy Folk Band és az Átértékeled csapata. A helyszínen találkozhatnak Tillával – aki az esemény házigazdája – és az általa rendezett „Tiszta szívvel” című film néhány szereplőjével is. Mivel 2016 az Olimpia – és ezáltal a Paralimpia – éve, ezért a rendezvényen számos parasportolóval is megismerkedhetnek a jelenlévők. Részletes információ: https://www.facebook.com/events/506427369564120/.

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma – néhány évvel ezelőtti felmérés szerint – 457.000 fő. E csoporthoz, ha hozzászámoljuk a környezetüket – hozzátartozóikat, családtagjaikat, barátaikat stb. -, akkor kb. 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete. Akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése és kiépítése 0-24 óráig, kitagolás, a tömegintézmények helyett lakóotthonok, munkalehetőségek biztosítása, védett munkahelyek, ápolási díj, a nevelők számára megfelelő juttatás. Csak néhány téma, melyben a fogyatékkal élők közössége egyenlő bánásmódot és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné elérni.

Ezeknek a céloknak a képviselete, valamint magvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat – egy érintettektől induló és alulról építkező civil önszerveződést -, amely évek óta társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért, társadalmi integrációjuk elősegítéséért. A mozgalom “Elvárjuk” című petícióját aláírhatják mindazok, akik egyetértenek a Rehab Critical Mass törekvéseivel. http://rehabcriticalmass.hu/elvarjuk/

Az akadálymentes és gyerekbarát rendezvény szervezői ismét szolidaritásra hívjuk a magyar társadalmat – a fogyatékossággal élőket és ép barátaikat is -, hogy tegyék láthatóvá azt a szoros összefogást, amely alapját képezheti egy érezhető változás elindulásának. A május 29-i felvonulásra már 13 órától lehet gyülekezni a Clark Ádám téren és 14 órakor elindul a – várhatóan több ezres – menet a Lánchídon át az Erzsébet térre, ahol kulturális- és családi programokkal várjuk a résztvevőket.

További információ: https://www.facebook.com/events/506427369564120/,

Surányi Judit főszervező T: +36 20 560 4026, surjudit@gmail.com,