A Rehab Critical Mass a Lelki Egészség Világnapja alkalmából felhívja a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos tabuk felszámolására. Ennek érdekében videopályázatot hirdetünk és középiskolai érzékenyítő programot szervezünk tapasztalati szakértők bevonásával.

 

Úgy érezzük, hogy Magyarországon jelenleg nem kap elég hangsúlyt a lelki egészség megőrzése, illetve a megelőzés. A MentálRehab akcióval szeretnénk felélénkíteni a közbeszédet: szeretnénk megmutatni, hogy a lelki egészégről való beszéd és az önkifejezés kultúrájának megteremtésével megtanulhatunk együttélni a saját másságunkkal és könnyebben elfogadhatjuk a többi ember különbözőségét is.

Idén a középiskolás korosztályt célozzuk meg, és a megelőzésre fókuszálunk. Az Ébredések Alapítvánnyal folytatott programunk kétszintű: középiskolásoknak tartunk érzékenyítő foglalkozásokat, ahol tapasztalati szakértők beszélnek a náluk diagnosztizált betegségekről, tapasztalataikról, valamint a kísérő szakértők (közeli hozzátartozók, családtagok) a „betegek” mellett megélt élményeikről. A foglalkozásokhoz minden esetben csatlakozik pszichológus, mentálhigiénés vagy szociális munkás munkatárs.

Az érzékenyítésen túl szeretnénk azt megmutatni a fiataloknak, hogy az érzésekről – még ha azok olykor rosszak is -, jó beszélni, mert az már egy nagyon fontos lépés. Videópályázatot hirdettünk: arra biztatjuk a középiskolásokat, hogy egyperces filmen mutassák meg, az ő életükben hol a helye a lelki egészség megőrzésének. Az elkészült, díjazott alkotásokat október 9-én, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából mutatjuk be a Kálvária tér 5-ben.  Délutántól slammerek, kortárs művészek reflektálnak majd a filmekre, majd közös lecsófőzéssel, beszélgetéssel ünneplünk.

A magyar társadalom jelentős része érintett a lelki egészséggel összegüggő kérdésekben, hiszen a kétgenerációs családmodellt alapul véve kijelenthető, hogy minden magyar családban előfordul mentális betegség. A fogyatékosság hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. A 2013-as ENSZ egyezmény óta egyértelmű, hogy a mentális betegségek a fogyatékosság fogalomkörébe tartoznak, de Magyarországon gyakran mind a mai napig összekeverik az értelmi akadályozotsággal.

Hiszünk abban, hogy minden ember a képességeihez mérten válhat hasznos tagjává a társadalomnak. Ehhez ma Magyarországon szükség van az inkluzivitás értékének és az esélyegyenlőségnek az erősítésére, a témát körülölelő tabuk feloldására. Kezdeményezésünk mellé állt, a projektunk céljaival egyetért dr. Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány, Feldmár András, Vekerdy Tamás, Tunyogi Imre, Mészáros Péter, Krupa Julcsi, Kemény Zsófi, Imre Ábris, Purosz Leonidasz slammerek és még sokan mások.