Fotó: Csoszó Gabriella

Születésem óta vagyok hallássérült, az évek során tovább romlott a hallásom, de még mindig, megszokásból használom a hallókészüléket pedig már szinte majdnem semmit nem hallok. A jelnyelvet használom, főleg sorstársaimmal, de örülök annak is, ha valaki ismeri a jelnyelvet. Csak feliratos filmeket, videókat nézek, jó lenne, ha magyar nyelvű filmek, videók, tévéműsorok is feliratosak lennének, az internetes oldalakon is, az archívumok között is. A tévécsatornák testvércsatornái sajnos nem feliratosak.

Legmagasabb iskolai végzettség: gimnáziumi érettségi.

Műszaki rajzoló volt az eredeti szakmám 10 évig, majd pályaelhagyóként postás lettem újabb 10 évig, postás éveim alatt leszázalékoltak. A leszázalékolás következménye, hogy hivatalosan nem dolgozhatok 8 órát és csak nagyon keveset kereshetek 😞 ami nem elég a normális lakhatáshoz, mert így választani kell: enni vagy lakni.

Utána különböző akkreditált védett munkahelyeken helyezkedtem el, rendkívül nyomott, alacsony bérrel. Idén nyáron váltottam és nyílt munkaerőpiacra jelentkeztem, mint konyhai kisegítő, ami kemény munka hosszú műszakkal.

Fiatal korom óta SINOSZ-tag vagyok, mindjárt az érettségi után pár hónappal csatlakoztam, ennek 35 éve.

 

Civil szervezetek:

  1. A Város Mindenkié lakhatási csoport;
  2. Rehab Critical Mass (Rehab Kritikus Tömeg), a fogyatékkal élő emberek csoportja;

Szolidaritást vállalok a családon belüli erőszak áldozataival, kapcsolatban állok néhány nőjogi és sok emberjogi aktivistával.

 

Három dolgot tartok fontosnak:

  1. Fogyatékossággal élő emberek ügyei, jogai, segítségek, egyetemes akadálymentesítések;
  2. Családjogi ügyek az érintettek szemével;
  3. Lakhatási helyzetek.

2014-ben csatlakoztam AVM (A Város Mindenkié) csoporthoz, rajtuk keresztül értesültem a Rehab Critical Mass első felvonulásáról, ahova a csoporttal el is mentünk felvonulni. Én azonban tovább maradtam az Erzsébet téren és nagyon megtetszettek a műsorok.

Szinte minden felvonuláson részt vettem, kivéve az RCM 3. felvonulást, mert akkor pont az AVM képviseletében jártam Bulgáriában, és onnan épp az isztambuli repülőtéren tartózkodtam, ami elfoglalta az egész napomat. Csak egy üzenetet tudtam elküldeni a reptérről, hogy lélekben Velük vagyok.

Részt veszek a filmklubos beszélgetésen és egyszer voltam a Lelki Egészség Világnapján is.

Hiszem, hogy közösen és együtt jobb irányban fog változni a fogyatékossággal élő emberek helyzete Magyarországon.

 

Felszólalásaim:

Németh Éva: Változást a lakhatásban, akadálymentességben és a családjogban!

Fogyatékossággal élő hajléktalan emberek helyzete Magyarországon

 

Facebook oldal:
Erőszakmentes Rokoni Kapcsolatokért