• Az európai normák szerint a pszichoszociális fogyatékkal élőket is bevontuk, és 2015 óta immáron 3 éve dolgozunk szoros együttműködésben az Ébredések Alapítvánnyal a Lelki Egészség Világnapja alkalmából rendezett Mentál Rehab eseményeinken, így a nem látható fogyatékossággal élőket is integráljuk programjainkba, hazánkban is több százezer embert érint- és felhívjuk a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos tabuk felszámolására. Középiskolák bevonásával videopályázatot hirdetünk, a beérkezett pályaműveket slam poetry költők és neves szakemberek (pl.: Harangozó Judit, Feldmár András, Vekerdy Tamás, Tunyogi Imre, Mészáros Péter, Krupa Julcsi, Kemény Zsófi) dolgozzák fel. Középiskolai programjainkon tapasztalati szakértők bevonásával érzékenyítő foglalkozásokat tartunk továbbá estjeinken betekintést kínálunk a lelki problémák kezelési lehetőségeibe (pszichodráma, segítő beszélgetés, találkozás a pszichiáterrel stb.).

 

I. Mentál Rehab – 2015. október 9.
A Rehab Critical Mass a Lelki Egészség Világnapja alkalmából felhívja a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos tabuk felszámolására. Ennek érdekében videopályázatot hirdetünk és középiskolai érzékenyítő programot szervezünk tapasztalati szakértők bevonásával.Úgy érezzük, hogy Magyarországon jelenleg nem kap elég hangsúlyt a lelki egészség megőrzése, illetve a megelőzés. A MentálRehab akcióval szeretnénk felélénkíteni a közbeszédet: szeretnénk megmutatni, hogy a lelki egészségről való beszéd és az önkifejezés kultúrájának megteremtésével megtanulhatunk együtt élni a saját másságunkkal és könnyebben elfogadhatjuk a többi ember különbözőségét is. Idén a középiskolás korosztályt célozzuk meg, és a megelőzésre fókuszálunk. Az Ébredések Alapítvánnyal folytatott programunk kétszintű: középiskolásoknak tartunk érzékenyítő foglalkozásokat, ahol tapasztalati szakértők beszélnek a náluk diagnosztizált betegségekről, tapasztalataikról, valamint a kísérő szakértők (közeli hozzátartozók, családtagok) a „betegek” mellett megélt élményeikről. A foglalkozásokhoz minden esetben csatlakozik pszichológus,mentálhigiénés vagy szociális munkás munkatárs. Az érzékenyítésen túl szeretnénk azt megmutatni a fiataloknak, hogy az érzésekről ­ még ha azok olykor rosszak is, jó beszélni, mert az már egy nagyon fontos lépés. Videópályázatot hirdettünk: arra biztatjuk a középiskolásokat, hogy egyperces filmen mutassák meg, az ő életükben hol a helye a lelki egészség megőrzésének. Az elkészült, díjazott alkotásokat október 9-­én, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából mutatjuk be a Kálvária tér 5­ szám alatt. Délután 17:00-tól művészetterápia, pszichodráma, hanghalló csoport, filmnézés/szakemberrel beszélgetés, stresszteszt kitöltés, slamm poetry workshop várja az érdeklődőket, majd 19:00-tól slammerek reagálnak a 6 nyertes videóra, közben lecsót főzünk és beszélgetünk.

 

Ezt követően a programunk következő pontjaként az október 21-én tartandó Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciára készülünk.

 

II. Mentál Rehab – 2016. október 10.
A Rehab Critical Mass a Kugler Art Szalon és az Ébredések Alapítvány immáron második alkalommal szervezi meg a Lelki Egészség Világnapi rendezvényét.Kiállítás a Barcsay Alkotókör képzőművészeinek alkotásaiból, valamint a 3. RCM felvonuláson készített „Képes vagyok” üzenetekből.

A kiállítást megnyitja:
Erdős Virág József Attila-díjas író, költő
Kőszegi Edit (KuglerArt Szalon), Takács Edina (Rehab Critical Mass)
A megnyitót követően a festmények alkotói a festményekhez kapcsolódó verseiket is bemutatják, továbbá tárlatvezetés az alkotók részvételével. Ezt követően közösen dokumentumfilmet nézünk meg, majd beszélgetünk a film keltette érzéseinkről.

 

 

 

III. Mentál Rehab – 2017. október 10.
Kiállítás a Barcsay Alkotókör képzőművészeinek alkotásaiból.
A kiállítást megnyitja:
Kőszegi Edit (KuglerArt Szalon), Takács Edina (Rehab Critical Mass).
A megnyitót követően a festmények alkotói a festményekhez kapcsolódó verseiket is bemutatják, továbbá tárlatvezetés az alkotók részvételével.Ezt követően közösen dokumentumfilmet nézünk meg, majd beszélgetünk a film keltette érzéseinkről.