Az RCM egy érintettektől induló CIVIL kezdeményezés, mely soha nem törekedett profitra, de társadalmi célja van: így és úgy fogyatékossággal élünk e földön fogjunk hát össze!… Akár bel- akár külföldről, vagy más bolygóról támogatható, minden megkülönböztetés nélkül…és a legnagyobb támogatás, ha érintettek és szimpatizánsok aktív változást hozunk létre!!! Mert ez a CIVIL jelentése 🙂

CIVILEK VAGYUNK#Társadalmi összefogást szorgalmazunk a fogyatékossággal élő emberek mindennapi életminőségének javításáért. Akár látszik, akár nem 🙂 Közel 2 millió ember közvetlenül érintett, így szinte mindenk körében van sérült személy, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel résztvenni a hétköznapi életben, akár a tanulásra, a munkára vagy a szórakozásra gondolunk. Hisszük, hogy a politika van a társadalomért és soha nem fordítva!

A mozgalom Kiss Csaba kezdeményezésére jött létre, hogy itt gyülekezzen a fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik, barátaik és támogatóik kritikus tömege!

A kezdeményezés célja, hogy a fogyatékossággal élő személyeket összefogja, ezáltal erősítse az érdekvédelmi képességüket, fokozza a kooperációs hajlamot, valamint az össztársadalom számára láthatóvá váljanak, és ezáltal  erősödjön a szolidaritás az emberek között.

Kezdeményezésünk azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozott, vagy halmozottan sérült) emberek közös problémája az érdekérvényesítés nehézsége, illetve hiánya. Ez a csoport kívülről homogénnek látszik, de belülről szintenként és típusonként is megosztott. Közel 2 millió ember közvetlenül érintett, így szinte mindenki környezetében van sérült személy, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár a tanulásra, a munkára vagy a szórakozásra gondolunk. Nehézségekbe ütközik úgy megfogni a problémát, hogy nem hallható, látható, érezhető mindennapjainkban, pedig mindannyian csak tanulhatunk egymástól. Az RCM  egyedülálló abban, hogy egy alulról,  és érintettől jövő civil önszerveződés.

Új megközelítésben szeretné kezelni a valós problémákat, azáltal, hogy a jelenlegi sok, elaprózott, egyéni  küzdelem helyett létrehozzon egy a szolidaritáson alapuló közösséget, melyhez az “ép”-nek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakoznak.

 

Eddigi tevékenységünk:

2014 október 19-én életre hívtuk az első Rehab Critical Masst, mely több szempontból is egyedülálló. Csírájában megvalósítottuk az akadálymentességet. Magyarország történelmében még soha ilyen sok és sokféle fogyatékossággal élő ember nem mutatkozott Budapest utcáin. Belvárosi vonulásunkon közel 3000 fő vett részt, vidáman ünnepélyes jelleggel. Az Erzsébet téren a színpadon ugyanolyan arányban voltak különböző fogyatékossággal élő fellépők, mint az ügyet támogató rangos együttesek, például Budapest Bar Zenekar, a Republic Együttes, Eszterlánc Együttes. A rendezvényt jelnyelvi tolmács kísérte végig.  A tér különböző pontjain számos érzékenyítő program várta a résztvevőket. Akik mégsem tudtak eljönni, online követhették az eseményeket.

Sikerült felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztettségére, illetve beindítottunk egy társadalmi párbeszédet az érintett személyek, azok érdekvédelmi szervezetei és a szakma bevonásával.

 

  • Mindezek mellet büszkék vagyunk az alábbi díjainkra: 2015-ben felkerültünk az ASHOKA társadalmi befolyással bíró civilek térképére, 2016-ban a NIOK szakmai zsűrije az „Év Legjobb civil akciójának” nyertese díját kaptuk, 2017-ben a Rehab Critical Mass vezetőjét Surányi Juditot SuperWomen díjra jelölte a civil kategóriában a WMN magazin.

 

“Elvárjuk” című kiáltványunk  itt írható alá.