REHAB CRITICAL MASS – „Mindenki képes, csak másképp”
 A Rehab Critical Mass egy érintettektől induló és alulról építkező civil társadalmi önszerveződés, mely társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének és önállóságának javításáért, társadalmi integrációjuk proaktív elősegítéséért.
Célunk a probléma láthatóvá tétele és egy pozitív cselekvési stratégia kidolgozása.
Mozgalmunk 2015. őszén alapítvánnyá alakult, hogy szervezett módon, hosszútávon fenntarthatóan és átláthatóan működjünk.
A világon elsőként szerveztünk felvonulást 2014-ben, melyen 3000, a következő évben 6000, sokféle fogyatékossággal élő honfitársunk vett részt aktívan. Mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, vagy mentálisan akadályozott emberek, rokonaik, barátaik, ismerőseik és a szimpatizánsok tartottak vidám felvonulást, vettek részt a sokszínű kulturális programokon.
Az esemény online követhető volt. A legtöbb hazai médium vezető hírként, a „legvidámabb és legtisztességesebb rendezvényként” adott hírt az eseményről (több mint 150 megjelenés, ld. melléklet).
Az idei budapesti felvonulást május 15.-re tervezzük.
Fontosnak tartjuk, hogy sok vidéki nagyváros is kövesse példánkat. A víziónkért, hogy a Rehab Critical Mass #may15 feliratú fotók megjelenjenek a világ számos pontján, komoly lépéseket tettünk.
Az olimpiai évre való tekintettel idén a fókuszt a paralimpikonok megbecsülésére irányítjuk.
A Rehab Critical Mass felvonulás a legfőbb figyelemfelkeltő eszközünk arra, hogy sokszínűen és látványosan legyünk jelen a köztérben.
“Elvárjuk” című kiáltványunk nyolc pontban foglalja össze követeléseinket. Azt reméljük, hogy az eseményen és azt követően több ezren aláírásukkal is támogatják az ebben leírtakat: a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelmet, a társadalmi párbeszéd fontosságát és azt, hogy az uralkodó paternalisztikus szemlélet helyett az érintettek képessé tételére és aktív társadalmi részvételére kell helyeznünk a hangsúlyt.
A felvonulás megvalósításához, alapítványunk hosszú távú fenntarthatósága érdekében keresünk támogatókat, nemzeti és nemzetközi együttműködő partnereket, akik azonosulni tudnak céljainkkal, küldetésünkkel, és aktív részvételükkel segítik a rendezvény sikerét.

Az alábbi együttműködési lehetőségeket kínáljuk:
1. Részvétel a felvonuláson és a kísérő kulturális programokon. Az esemény természetbeni és/vagy pénzbeni támogatása. Fontos számunkra a win-win pozíció, így szívesen biztosítunk megjelenési felületeket. Ezen felül számos saját, nagy elérésű felületünk is van (honlap, blog, Facebook oldal), melyeken ugyancsak lehetőség van a támogatóink megjelenésére.
2. Hosszú távú együttműködés szervezetünk fenntarthatósága érdekében, kölcsönösen kedvező formákban.  Szívesen tartunk például érzékenyítő tréningeket az érintett munkatársaink bevonásával, ezzel is megkönnyítve, hogy az esélyegyenlőségi terv és a megváltozott képességűek foglalkoztatása ne csak egy kínos feladat, hanem a cég társadalmi küldetése legyen.
Az elmúlt években a felvonulás finanszírozása rengeteg önkéntes munkával, spontán egyéni támogatók bevonásával és Norvég Civil Támogatási Alap Akciópályázatán történt sikeres részvételünkkel zajlott (az akciópályázat kiírása azóta megszűnt). Az idei rendezvény költségvetése még nem biztosított.  Az együttműködés konkrét tartalmát az Önök segítségével közösen alakítjuk ki.  Bízunk együttműködésünk sikerében!

ADOMÁNY